Solaris Odysse


Kunstnerisk ekspedition af Lars Mikkes

"Det geniale hav"

1961 udkom science - fiction novellen Solaris, af den polske læge og forfatter Stanislaw Lem (f.1921)

1972 kom så første filmatisering om Solaris, af den russiske filminstruktør Andrej Tarkovskij.

2002 blev så den anden filmatisering om Solaris en realitet, af den amerikanske filminstruktør Steven Soderbergh.

Kort fortalt, Solaris handler om en planet ude i rummet, hvor i at hoved personen i novellen Kelvin skal rejse til den bemandet rumstationen Solaris, for at hente oplysninger tilbage til hovedcentret. Kelvin finder hurtig ud af at der hersker stor uorden på stationen og oplever et hav af mærkelige hændelser og uforklarlige opdagelser på rumstationen. På rumstationen er desuden Dr. Snaut, Dr. Sartorius og Dr. Gibarian, desuden møder Kelvin af mystiske årsager sin afdøde hustru Harey, der senere viser sig, kun at kunne overleve på Solaris, eller er det hele blot i Kelvins egne tanker eller fortrængninger?

Solaris kredser omkring to sole - en rød og en blå.

Planeten Solaris består af et kæmpe hav, som blev af alternative videnskabsb lade kaldet for "Det geniale hav" eller "Tyngdekraftgelé" med kun få højere partier der når op over havoverfladen. I nogen tid herskede der en tanke om at (Solaris var et tænkende hav, som var den én gigantisk hjerne, der var mange millioner år forud for hvor udvikling, en slags kosmisk yogi, en vismand, en inkarnation af alvidenhed, som for længst havde begrebet det forfængelige i enhver beskæftigelse og derfor bevarede en hårdnakket tavshed over for os.)

Novellen Solaris er en science - fiction fortælling og Stanislaw formår at sætte en masse tanker i gang, om hvad mennesket er, i forhold til det spirituelle/ åndelige domæne op imod det mere alm. Videnskabelige forklarlige.

Lars Mikkes